Mat og Vann

Ta gjerne kontakt med oss for tips og råd før du skal ut på reise.

Mat og vann

Vann og mat kan ha med seg bakterier, virus og parasitter som kan gjøre oss syke. Noen av disse mikrobene gjør oss syke om vi bare får noen få i oss, mens det av noen trengs større mengder for at vi skal bli syke. Men det som gjelder alle: vi må svelge de for å bli syke.

Derfor, ikke spis mat som du mistenker å ha mikrober, og sørg for at hendene og det du spiser av er helt rent! En god huskeregel er ”kok det, stek det, skrell det, eller glem det”. Alle mikrober dør ved høye temperaturer.

Dersom maten ikke spises med en gang, må den behandles rent og legges i kjøleskap umiddelbart. Det er ofte her maten blir smittet med bakterier, en flue som setter seg, hender som ikke er helt rene osv. Bakteriene formerer seg også i kjøleskap, selv om det går senere enn i romtemperatur.
Bakterier trenger fuktighet for å leve, så tørr mat er tryggere enn våt mat (som for eksempel salat og kalde sauser).

Melkeprodukter bør unngås!

Buffet kan også lett være en kilde til diaré.
Dersom man ønsker å spise salat er det tryggest å vaske den selv. La salat og andre grønnsaker ligge i klor-vann i 20 minutter og skyll deretter med renset vann.

Vann
Kjøpevann, når korken er forseglet, er trygt.
Å koke vann i 5 min er en sikker måte å rense vann på. Men man må påse at beholderen vannet kjøles ned i er ren og at vannet oppbevares med lokk på.
Det finnes også keramiske finporete filter som filterer det meste av bakterier, virus og parasitter. Men pass på å følge bruksanvisningen! (Kan kjøpes hos www.nomaden.no).

Vann kan også renses kjemisk, ved hjelp av jod eller klor (flytende eller i tablett-form). Men noen amøber kan overleve klor. Vær obs på at man ikke bør bruke jod over lengre tid.
En siste metode er å benytte seg av sollyset. Fyll en gjennomsiktig flaske med vann, legg dem ut i solen, gjerne på blikktak. Kombinasjonen av sollys og varme dreper det meste av mikrober etter 6 timer (kortere tid dersom vannet blir over 50 grader). (se www.sodis.ch)

Kilde:

Dr Richard Dawood:Travellers’Helth
www.sodis.c