Gravid på Reise

Ta gjerne kontakt med oss for tips og råd før du skal ut på reise.

Gravid på Reise

Å reise til utlandet når en er gravid trenger ikke å by på problemer, men den gravide bør tenke nøye gjennom mulige risikoer en kan utsettes for.

Kilde: CV

Hvor en reiser, hva en gjør og hvordan en bor kan være av betydning.
Andre trimester er den perioden i svangerskapet da det er minst komplikasjoner og den gravide er mest velbefinnende.

Det er viktig å planlegge reiseruten og legge til rette for god bostandard. Tenk gjennom hvor en kan få adekvat legehjelp dersom det skulle bli nødvendig.
Husk reiseforsikring og undersøk med forsikringsselskapet om forsikring på det ufødte barnet. Ha med svangerskapsjournal til bruk ved et eventuelt legebesøk i utlandet.

Vaksiner til gravide

I utgangspunktet skal ikke vaksiner gis til gravide bortsett fra hvis der er stor risiko og smitte og fare forbundet med sykdommen. Vaksiner som polio, difteri og stivkrampe og hepatitt A bør gis dersom gravide reiser til områder med stor risiko for smitte.
Levende vaksiner som gulfeber, BCG, MMR skal ikke gis.

Diare
Annerledes bakterier og hygiene i utlandet fører ofte til magetarm sykdommer og diare. Dehydrering er spesielt farlig før den gravide da dette kan gi økt risiko for blodpropp og svikt i morkaken. Diare kan også fremkalle for tidlige rier. Den gravide bør være ekstra forsiktig med mat og vann.

Selve reisen
Ved lange fly eller bussreiser er den gravide mer utsatt for blodpropp. Det er derfor svært viktig at den gravide gjør ben-gymnastikk, regelmessig gange og bruker støttestrømper. Gravide bør drikke rikelig under flyreiser.

Toxoplastmose
Dersom gravide blir smittet av Toxoplastmose kan dette skade barnet. Risikoen for Toxoplastmose er stor også i Skandinavia utenfor Norge. Risiko for smitte er rått kjøtt, uvasket salat, grønnsaker og frukt eller ved kontakt med katteavføring i sandkasser.

Mygg
Gravide bør ikke reise til malariaområde!
Gravide er mer utsatt for å få en alvorlig malaria med økt risiko for dødsfall og abort. Dersom en gravid må reise til malariaområder er det svært viktig å bruke malaria-forebyggende medikamenter og unngå myggstikk. Visse malaria-forebyggende medikamenter kan brukes i svangerskapet, men ingen av disse gir 100% beskyttelse.
Der finnes flere sykdommer som kan overføres fra mygg, som Japansk encefalitt og denguefeber. Derfor bør en alltid unngå myggstikk ved bruk av myggmiddel,impregnering og myggnett.