Myggstikkbeskyttelse

Ta gjerne kontakt med oss for tips og råd før du skal ut på reise.

Myggstikkbeskyttelse

Mygg og andre bitende insekter kan smitte deg med sykdommer: malaria, denguefeber, skogflåttencephalitt m.m. Det er derfor viktig å beskytte seg slik at man unngår å kunne bli smittet med disse sykdommene.

Kilde: www.forskning.no

Det er hunnmyggen som stikker, og det gjør hun for å kunne produsere egg.Det finnes tre hovedtyper mygg, Culex, Anopheles og Aedes, som ikke biter på samme tiden av døgnet. Det beste er derfor å alltid være beskyttet mot myggstikk.

Det er viktig at myggen ikke kan stikke deg når du sover. Det aller beste er derfor å ha impregnert myggnetting over senga. Noen hoteller har myggnetting på vinduer, eller air-conditioning slik at myggen vanligvis ikke kommer inn. Men mygg kan komme inn gjennom hull i nettingen, eller når dører åpnes og lukkes, så det bør allikevel vurderes å ha med seg myggnetting. Myggnettingen bør stappes under madrassen. En vil da forhindre at myggen kommer inn gjennom folder på gulvet, og en vil også forhindre besøk av andre krypdyr…

Ellers bør en bruke myggmiddel på hud som ikke er tildekket av klær. Den ingrediensen i myggmiddel som har best dokumentert effekt er DEET eller saltidin (også kalt icaridin). I Norge er høyeste tillatte konsentrasjon 50%.  Unngå å få myggmiddel med DEET i munn og øyne, og dusj det av deg om kvelden. Saltidin kan brukes av barn fra 2 år.

Mange har hørt at inntak av vitamin B vil holde myggen borte, men dette er ikke dokumentert. Av naturlige midler er myggmidler som inneholder sitron-eucalyptus olje det mest effektive til å holde myggen borte. En kan også være klar over at myggen tiltrekkes mer av mørke klær enn av lyse, og det er anbefalt å kle på seg mer i skumringen.

Når det gjelder små barn skal en være forsiktig med sterke myggmiddel, og det er derfor viktig å ha myggnett til vogn eller myggtelt til stranda. DEET skal ikke brukes på barn under 3 år, men ”American Academy of pediatrics” sier at barn fra 2 mnd alder kan trygt bruke DEET , man må bare unngå at de får det i øynene eller at de slikker på det.

I tillegg til myggmiddel kan man innsette klær med permetrin, og man vil da få en ekstra beskyttelse. Permetrin vil ikke nødvendigvis holde myggen mer borte, men kontakt med dette stoffet fører til at myggen dør. Permetrin er ikke farlig for mennesker, men skal ikke brukes på hud. Klær innsatt med permertin er også veldig effektivt til å holde flått borte.

Dersom man er mye plaget av mygg, er det beste å dekke til huden. Dette gjelder spesielt ved soloppgang og solnedgang. Myggen tiltrekkes mer av mørke farger, så det beste er lyse/kaki-fargede klær.

Kilde:

”Bugs Bites & Bowels”, Dr Jane Wilson-Howarth
”Travel Medicine” (Keystone, Kozarsky, Freedman, Nothdurft, Connor)