Malaria

Hvert år forårsaker malaria 1 million dødsfall i verden.

Kilde: www.forskning.no

Sykdommen malaria smitter gjennom myggstikk og forårsakes av en parasitt kalt Plasmodium som angriper de røde blodcellene. Det finnes fire typer av denne, og man har nå begynt å snakke om en femte type. Den typen som kan forårsake alvorlig malaria heter Plasmodium Falciparum og er veldig utbredt i Afrika. Når man blir smittet med malaria, modnes parasitten noen dager i leveren før de røde blodcellene angripes, så sykdommen kan bryte frem 7-14 dager etter smitte, eller opp til flere måneder senere.

Symptomer er feber, vondt i hodet, muskelsmerter og frostanfall, og dette kan komme og gå.
Ved feber etter opphold eller under opphold i områder der malaria finnes skal alltid malaria mistenkes, og lege oppsøkes. Malaria bekreftes av en blodprøve ved at en finner parasitter i blodet.

Personer som er vokst opp i malariaområde kan utvikle en viss resistens mot malaria, men dersom de flytter derfra, vil denne resistensen gradvis avta etter kort tid. Det viser seg at personer som drar på besøk til hjemlandet er ekstra utsatt for malaria, fordi de ikke tenker på å beskytte seg.

Det finnes ikke vaksine mot malaria. Reisende anbefales å bruke forebyggende malariatabletter, som man starter med før avreise, under oppholdet og som også må tas en viss tid etter at man har forlatt malariaområdet.

Like viktig som forebyggende malariatabletter er å beskytte seg mot myggstikk: myggmiddel på huden, dekke huden med klær, impregnering av klær og sengetøy, samt myggnetting over seng og vinduer.

Mange kan ha hørt at malaria er en sykdom man ikke blir kvitt dersom man først får den. Dette er bare delvis sant. To av malariatypene kan ”gjemme seg” i leveren og bryte ut etter lang tid. Men det er mulig å bli helt kvitt denne typen malaria også over tid, med rette medisiner.

Ved graviditet, er man ekstra utsatt for myggstikk. Malaria kan da føre til spontanabort eller for tidlig fødsel, eller lav fødselsvekt. Det er få forebyggende medikamenter som kan brukes ved graviditet. Gravide anbefales derfor ikke å reise til områder med risiko for malaria.

Kilde:

”Travel Medicine” (Keystone, Kozarsky, Freedman, Nothdurft, Connor)
“Health information for international travel 2010” (CDC)
Guidelines for the treatment of Malaria (World Health Organisation, 2006)