Kikhoste

Kikhoste er en infeksjon som angriper luftrøret og lungene. Sykdommen starter gjerne med forkjølelse og lett hoste. Senere kommer spesielle hosteanfall med kiking som kan vare i 2-3 måneder. Hosteanfallene kan gi brekninger og det er ikke sjeldent med komplikasjoner som lungebetennelse, ørebetennelse og vekttap.

Sykdommen overføres med dråpesmitte av en bakterie (Bordetella pertussis) og regnes for å være den mest smittsomme bakterieinfeksjonen vi har. Det er en veldig alvorlig sykdom dersom den rammer små barn under 1 år og vaksinasjon er derfor viktig.

Vaksinen har inngått i barnevaksinasjonsprogrammet siden 1952 og består av 3 doser med kombinasjonsvaksine ved 3, 5 og 12 måneders alder. Fra skoleåret 2005-2006 gis det påfyllsdose i 8 års alderen. Denne antas å gi beskyttelse i bortimot 10 år.

Vaksinen gis i form av en kombinasjonsvaksine med difteri, stivkrampe, polio og kikhoste. Denne er nå anbefalt av Folkehelseinstituttet å ta en oppfriskningsdose av hvert 10. år for alle voksne.(MSIS rapport nr. 25, FHI 2008)

Kilder:

www.fhi.no, WHO