Japansk Encefalitt

Japansk encefalitt er en hjernehinnebetennelse forårsaket av et virus som smitter via mygg i Asia. Sykdommen har 50% dødelighet. Sykdommen finnes stort sett i landlige strøk der det er grisehold, ville fugler og rismarker. Den er sesongavhengig, det vil si at under og rett etter regntiden er det mer mygg, og derfor økt risiko for sykdommen.

Sykdommen kan være uten symptomer hos mennesker, men kan også være svært alvorlig. Symptomene er da feber, vondt i muskler og vondt i hode, og oppkast, og nakkestivhet kan forekomme. Det er ingen behandling for sykdommen, men det er utviklet en vaksine som beskytter.

Vaksinen anbefales dersom man skal oppholde seg på landsbyen over lengre tid, mer enn 3 uker og ved bosetting i land der sykdommen forekommer. Det er kommet en ny vaksine (Ixiaro) der man trenger to doser før avreise, med 4 ukers mellomrom. Denne kan gis til alle fra 2 måneders alder.

Det er uansett viktig, om en velger å vaksinere seg eller ei mot Japansk encefalitt, å beskytte seg mot myggstikk ved bruk av myggmiddel som inneholder minst 20 % DEET, impregnering av klær og evt. myggnett dersom en ikke sover i rom med aircondition.

Denne plakaten er fra sentrum av Hong Kong:

Kilde: CV

Kilder: Folkehelseinstituttet (www.fhi.no og ”Vaksinasjonshåndboken”),
”Travel Medicine” : Keystone, Kozarsky, Freedman, Nothdurft, Connor

Kilde: WHO