Diaré

Diaré er den hyppigste sykdommen hos turister. Den kan forårsakes av bakterier, virus eller parasitter, men den hyppigste årsaken er ETEC (en E.Coli bakterie.)
Årsaken er at du får bakterier, parasitter eller virus som stammer fra avføring inn i munnen via dine eller andres skitne hender, mat som er behandlet med skitne hender eller urent vann.

Så for å unngå diaré må man forsikre seg om at maten er laget under gode hygieniske forhold og at du selv er veldig nøye med håndvasken. Vi anbefaler gjerne bruk av antibac.

Kilde: E.I.Bø

Rå mat er risikabel, da den kan bli forurenset med mikrober via gjødsling, eller når den høstes og transporteres. Derfor bør man unngå salat. (Salat kan som regel spises dersom den er vasket, har ligget til bløt i klorvann, iod-løsning eller kaliumpermanganat-løsning, og deretter skylt med renset vann. )

Når maten blir kokt, drepes alle mikrober, derfor er en god huskeregel:
”Kok det, stek det, skrell det eller glem det!!!”

Pass på at du får i deg rent drikkevann. Unngå å drikke vann rett fra springen. Kjøpe-vann fra forseglede flasker er som regel ok, og andre drikker som brus. Men det sikreste er faktisk å koke vannet. Man kan også ha med seg kjemiske rense-tabletter, jod-dråper eller klor, men vær obs på at noen mikrober kan overleve disse rensemetodene. På reisebutikker kan man også kjøpe forskjellige filter til å rense vannet med. Men pass på at de også filtrerer virus.

Dersom du får diaré, vil de fleste gå over av seg selv etter 3 døgn. Pass på at du drikker rikelig, og får i deg ekstra salt, og spiser lett mat (banan, salt kjeks, kokt ris). Vanligvis skal man drikke 2-3 liter til dagen, og dersom du har diaré, skal du drikke 2-3 liter pluss den ekstra væsken du mister i toalettet. Dersom man også kaster opp, må man drikke små mengder om gangen, for eksempel en munn hvert 10.minutt.

For at magen lettest skal klare å absorbere væsken, er det best å drikke sukkerholdig drikk med litt salt i, eller buljong med litt sukker i. Det aller beste er ORS (orale rehydrerings salter, GEM)
Vær obs på at barn blir mye lettere dehydrerte enn voksne.

Oppsøk lege dersom du får feber og/eller blodig/slimet diaré.

Ved å drikke urenset vann eller spise ukokt mat, kan man også få parasitter i tarmsystemet, som innvollsormer. Disse gir sjelden diaré. Noen av disse ormene kan man også få av å gå barføtt i for eksempel gress da larvene kryper igjennom hunden.
Ved å spise kjøtt som ikke er nok kokt kan man få i seg ormer som egentlig bor i dyr, og som kan lage cyster i for eksempel hjernen. Det er derfor veldig viktig at man passer på at kjøttet er helt gjennomkokt, spesielt gjelder dette svinekjøtt.

Kilde:

”Bugs Bites & Bowels” ( Dr Jane Wilson-Howarth)
”Travel Medicine” (Keystone, Kozarsky, Freedman, Nothdurft, Connor)