Backpackere

Ta gjerne kontakt med oss for tips og råd før du skal ut på reise.

Backpackere

Før reisen:
Bli informert om kulturen og spesielle forhold i landet du skal reise til. Vis hensyn til kulturer og skikker i landet.

Skaff en fullstendig reiseforsikring tilpasset de reiser og planlagte aktiviteter. Visse sportsaktiviteter dekkes ikke av vanlig reiseforsikring.

Start med vaksinering helst 4-6 uker før avreise!

Bruker du medikamenter bør du huske å ha med deg nok til hele oppholdet. Oppbevar livsviktige medikamenter i håndbagasjen. Får unngå problemer i tollen så ha med en engelsk legeerklæring om at disse medisinene er nødvendige for deg.
Utstyr deg med et lite reiseapotek. Dette bør inneholde utstyr til sårstell, smertestillende, medisiner til bruk ved mage og tarm problemer, sterile nåler og bandasjer til eget bruk.

Mat:
Tarminfeksjoner som skyldes bakterier, virus eller parasitter overføres oftest via mat og drikke eller forurensede hender. Vær nøye med håndvask etter toalettbesøk og før måltid. Ha med hånddesinfeksjon. Alkohol ødelegger ikke smittestoffer som kan gi diare. Dersom du får diare er det ekstra viktig å drikke rikelig med væske og ta litt ekstra salt på maten .

Vær forsiktig med isbiter, skalldyr, hjemmelaget iskrem og salat. Maten skal være gjennom kokt/steikt og nylig tilberedt rykende varm. All frukt bør skrelles. Tørr mat som kjeks, ris, brød og tørre kaker er som regel trygge. Kullsyreholdige drikke på boks er trygt. Kanten kan være skitten, bruk event sugerør.

Mygg:
Det er mange sykdommer som overføres via mygg bl.a malaria, gulfeber, denguefeber og japansk hjernehinnebetennelse. Ingen tabletter eller vaksiner gir 100% beskyttelse, derfor er det viktig å bruke impregnerte klær så mye som mulig, impregnert myggnett om natten og myggmidler på huden som inneholder minst 20 % DEET. Når du bruker solkrem og myggmidler samtidig skal alltid myggmidlet smøres på sist. Vær da oppmerksom på at effekten av solkremen blir noe nedsatt!

Ved sykdom:
Dersom du blir syk i utlandet bør du kontakte lege der du oppholder deg. Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt for råd og hjelp. Får du influensalignende symptomer som feber, muskel og leddsmerter og hodepine skal du alltid undersøkes for malaria dersom du har vært i et malariaområde. Dette kan være symptomer som også kan skyldes andre sykdommer som for eksempel denguefeber. Vær forsiktig med å bruke medisiner du ikke kjenner til hva er.

Rabies:
Rabies er en dødelig sykdom som smitter via bitt,kloring eller slikking i åpne sår /slimhinner. Det er oftest hunder (95%), men katter, aper og flaggermus og andre dyr kan overføre virus sykdommen. Dersom du blir bitt, rens såret umiddelbart med rikelig rennende vann og såpe, samt rens med et alkoholholdig desinfeksjonsmiddel.

Ta så kontakt med lege så raskt som mulig, og innen 24 timer!!

Ved bitt skal uvaksinerte umiddelbart ha behandling med immunglobulin og 4 doser Rabies vaksine. Er du vaksinert mot rabies, trenger du bare 2 doser rabiesvaksine dersom du blir bitt, og du slipper da immunglobulin.

Annet:
I tropene eller sør for Middelhavet bør du ikke bade i ferskvann. Dette pga parasitten schistosomiasis. Skulle du allikevel komme i skade for å ha badet i ferskvann, rubb huden godt med et håndkle.
Unngå heteslag ved bruk av solhatt. Drikk rikelig og salt maten litt ekstra.
Unngå ubeskyttet sex med fremmede.

Trafikkulykker i utlandet er det som krever flest liv. Kjør ikke i alkoholpåvirket tilstand. Bruk bilbelte. Vær også klar over at det ikke vises særlig hensyn til fotgjenger i andre land.

Og sist men ikke minst; sørg for god reiseforsikring og hold kontakten med de hjemme!